Składniki:
(na 10 sztuk)
500g mielonego mięsa z kurczaka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
1 niewielka cukinia
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
- Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć), odstaw na minimum 30 minut, a następnie bardzo, ale to bardzo dokładnie odciśnij z nadmiarowego płynu.
- W drugiej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tarta, paprykę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Wilgotnymi rękami formuj niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawy kolor. Podawaj w bułce i w towarzystwie frytek, albo z ziemniaczkami purée i warzywami.
zjadłabym takiego kotlecika ;)
ReplyDeleteWyglądają bardzo smakowicie. Lubię w ten sposób przemycać warzywa :)
ReplyDelete