Naukowcy ze Sztokholmskiego Międzynarodowego Instytutu Wody (Stockholm International Water Institute) ostrzegli, że jeśli nie zmniejszymy spożycia mięsa, do 2050 roku ilość wody będzie niewystarczajaca dla rolnictwa i wyżywienia 9-miliardowej populacji świata. Akcje w rodzaju Meat Free Week dowodza, że użycie roli pod uprawy roślin jadalnych jest o wiele bardziej produktywne, niż hodowla inwentarza.
PRODUKCJA 1kg WIEPRZOWINY = 4800 litrów wody
PRODUKCJA 1kg PSZENICY = 1300 litrów wody
[Źródło: raport Stockholm International Water Institute 'Feeding a Thirsty World: Challenges and Opportunities for a Water and Food Secure World']
Świat - jak wygladaja dane:
Zaopatrzenie w mięso na osobę, na kilogram, na rok
1961
|
2001
|
2006
|
2011
|
|
Australia |
104kg
|
107.5kg
|
109.3kg
|
121.2kg
|
US |
88.7kg
|
120.9kg
|
126kg
|
117.6kg
|
Spain |
21.8kg
|
114.9kg
|
106kg
|
93.1kg
|
France |
77kg
|
101.6kg
|
83.4kg
|
88.7kg
|
Germany |
63.8kg
|
81.3kg
|
82.4kg
|
87.9kg
|
UK |
69.3kg
|
78.5kg
|
85.7kg
|
82.5kg
|
Sweden |
50.6kg
|
70.2kg
|
77.2kg
|
81.9kg
|
World average |
23.1kg
|
37.2kg
|
39.6kg
|
42.2kg
|
Przetłumaczone z magazynu Good Food na czerwiec 2015 roku.
No comments:
Post a Comment