Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 2 łyżki oleju
- 2 pojedyncze, sporawe piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki wielkości jednego kęsa (oryginalnie 8 udek; dlatego byłoby lepiej użyć 3 spore piersi )
- 1 zabek czosnku, zgnieciony w prasce
- szczypta, mniejsza, lub większa, płatków chilli
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
- 2 łyżeczki garam masala
- 100g gładkiego masła orzechowego
- 400ml puszka mleka kokosowego
- 400g puszka siekanych pomidorów
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, lub do smaku + ewentualnie więcej do posypania po wierzchu
- około 2 łyżek soku z limonki
- ugotowany ryż basmati, do podania
- Na niewielkim ogniu, w średnim garnku, rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kawałki kurczaka, partiami, do czasu, aż będa złotawe. Gotowe odkładaj na bok. Wlej do garnka pozostały olej i smaż czosnek, imbir i chilli przez minutę. Wsyp garam masala i smaż kolejna minutę.
- Wmieszaj masło orzechowe, mleko kokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany.
- Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra.
Moje uwagi:
* Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby na poprawienie smaku dania - warto poczytać;
* Moje wyszło ok, ale nie fantastyczne; rzeczywiście przy smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio;
* Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?;
* Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu.
No comments:
Post a Comment