Składniki:
(na 15 sztuk)
- 2 łyżki oliwy
- 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na plasterki
- duży zabek czosnku, posiekany drobno
- 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 150 g świeżego szpinaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki crème fraîche
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g)
- 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie)
- Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pieczarki duś, aż zmniejszą objętość. Dodaj szpinak i gałkę, smaż, aż szpinak zwiędnie i płyn odparuje.
- Wlej crème fraîche i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 200stC.
- Ciasto francuskie pokrój na prostokaty (lub kwadraty - dla uzyskania trójkatnych pierożków), nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi. Smaruj jajkiem, posypuj sezamem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 minut, aż pierożki nabiorą złotobrązowego koloru.
No comments:
Post a Comment