Monday 24 April 2017

Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem...


Przepis na podstawie znalezionego na blogu Licencja na gotowanie.
Składniki:
(na 15 sztuk)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na plasterki
  • duży zabek czosnku, posiekany drobno
  • 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 150 g świeżego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki crème fraîche 
  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g)
  • 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • sezam, lub mak, do posypania po wierzchu (opcjonalnie)
  1. Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. 
  2. Dodaj pieczarki duś, aż zmniejszą objętość. Dodaj szpinak i gałkę, smaż, aż szpinak zwiędnie i płyn odparuje. 
  3. Wlej crème fraîche i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200stC.
  5. Ciasto francuskie pokrój na prostokaty (lub kwadraty - dla uzyskania trójkatnych pierożków), nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi. Smaruj jajkiem, posypuj sezamem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz około 20 minut, aż pierożki nabiorą złotobrązowego koloru.


No comments:

Post a Comment