Saturday 15 April 2017

Letnia sałatka z kaszy kuskus, papryki i sera...


Idealna na letni posiłek: lekka i orzeźwiajaca, ale jednocześnie syta i zapełniajaca na dobrych kilka godzin. Smakuje znakomicie zaraz po zrobieniu, w temperaturze pokojowej, ale także schłodzona, nawet następnego dnia. Przyda się nam na pewno na wakacyjne wypady do parku i, od czasu do czasu, do pojadania na szybko. I tylko sugestia: ser kozi jest bardzo delikatny w smaku i lekko wyczuwalny w całej mieszance, stad wniosek, że feta jest chyba znacznie lepszym wyborem...
Przepis na podstawie znalezionego na stronie BBC Good Food.
Składniki:
(na 2 hojne porcje)
  • 100g kuskus
  • 200ml wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki nadaje się jak najbardziej
  • niewielki kawałek cebuli, do smaku, lub dwie zielone cebulki sałatkowe
  • 1 żółta, lub czerwona papryka
  • kawałek ogórka, jakieś 15cm, lub do smaku
  • 50g sera koziego, rolady pleśniowej, z obwódka albo sera feta
  • 2 czubate łyżeczki pesto (u mnie domowe), lub więcej, do smaku
  1. Wrzuć kuskus do sporej miski i zalej wrzacym wywarem. Przykryj ściereczka i zostaw na około 10 minut - płyn powinien zostać wchłonięty przez kaszę, a całość ostudzona.
  2. W międzyczasie posiekaj warzywa i pokrusz ser. Wymieszaj ostudzony kuskus najpierw z pesto, a potem z warzywami i serem. Dopraw ewentualnie do smaku - trzeba uważać, bo i wywar i ser sa już słonawe. 

No comments:

Post a Comment