Idealna na letni posiłek: lekka i orzeźwiajaca, ale jednocześnie syta i zapełniajaca na dobrych kilka godzin. Smakuje znakomicie zaraz po zrobieniu, w temperaturze pokojowej, ale także schłodzona, nawet następnego dnia. Przyda się nam na pewno na wakacyjne wypady do parku i, od czasu do czasu, do pojadania na szybko. I tylko sugestia: ser kozi jest bardzo delikatny w smaku i lekko wyczuwalny w całej mieszance, stad wniosek, że feta jest chyba znacznie lepszym wyborem...
Składniki:
(na 2 hojne porcje)
- 100g kuskus
- 200ml wywaru warzywnego, z kostki lub bulionetki nadaje się jak najbardziej
- niewielki kawałek cebuli, do smaku, lub dwie zielone cebulki sałatkowe
- 1 żółta, lub czerwona papryka
- kawałek ogórka, jakieś 15cm, lub do smaku
- 50g sera koziego, rolady pleśniowej, z obwódka albo sera feta
- 2 czubate łyżeczki pesto (u mnie domowe), lub więcej, do smaku
- Wrzuć kuskus do sporej miski i zalej wrzacym wywarem. Przykryj ściereczka i zostaw na około 10 minut - płyn powinien zostać wchłonięty przez kaszę, a całość ostudzona.
- W międzyczasie posiekaj warzywa i pokrusz ser. Wymieszaj ostudzony kuskus najpierw z pesto, a potem z warzywami i serem. Dopraw ewentualnie do smaku - trzeba uważać, bo i wywar i ser sa już słonawe.
No comments:
Post a Comment