Wednesday 19 April 2017

Kasza jęczmienna, zapiekana z pieczarkami i serem...

Uwielbiam kaszę! Każda jest dla mnie warta zachodu i na pewno wygrywa w konkurencji tak z ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :) 
Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje i w praktycznych woreczkach, potrzebuja tylko 15 minut gotowania. A kiedy połaczy sie je z jakimś sympatycznym sosem mięsnym, czy grzybowym, nikomu nic więcej do szczęścia nie potrzeba. 
Wstyd się tylko przyznać, że kompletnie nie mam pojęcia o, tak bardzo ostatnimi czasy modnej i popularnej, kaszy jaglanej. Co planuję nadrobić w najbliższym, chociaż nie sprecyzowanym czasie...
:)    

Przepis zainspirowany znalezionym na blogu O kuchni z uczuciem.
Składniki:
(na mniej-więcej 3-4 porcje)
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej
  • 250g pieczarek
  • średnia cebula
  • 100g boczku - u mnie: wersja indycza, znaczy mało tłusta
  • ser żółty, starty, do posypania po wierzchu
  • olej do smażenia i wysmarowania naczynia
  1. Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw w woreczkach do obcieknięcia i przestudzenia.
  2. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój na półplasterki. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę, a kiedy zacznie mięknać dodaj pieczarki. Zwiększ ogień i smaż grzyby, aż odparuje większość płynu.
  3. Przygotuj jedno większe, lub dwa mniejsze, naczynia żaroodporne. Posmaruj odrobina oleju, a następnie układaj warstwę kaszy, warstwę pieczarek i na koniec jeszcze raz warstwę kaszy.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Na wierzchu kaszy ułóż pokrojony na kawałki boczek* i starty ser. Zapiekaj przez około 20 minut. 
Zapiekankę można przygotować wcześniej - do 3 kroku, a odgrzewajac przykryć najpierw na 10-15 minut kawałkiem folii aluminiowej, po czym posypać serem i boczkiem i dokończyć zapiekanie.
* Zwykły boczek wieprzowy, zwłaszcza tłustszy, dobrze by było najpierw przesmażyć. A autorka przepisu miesza boczek z pieczarkami.

No comments:

Post a Comment