Saturday 23 February 2013

Ciasto hiper czekoladowe, czyli (nareszcie) koniec sezonu urodzinowego...



Przepis pochodzi z magazynu 'Good Food' z listopada 2010 roku.
Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 10 porcji)
  • 3 jajka
  • 200g drobnego cukru do wypiekow, zlotego
  • 200g bardzo miekkiego masla
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • 100g czipsow czekoladowych (do wyboru, ale biale, ktorych ja uzylam, wygladaja bardzo ladnie:))
masa:
  • 300g miekkiego masla
  • 100g cukru pudru
  • 400g stopionej mlecznej czekolady, ostudzonej
dodatkowo:
  • 2 tortownice 20cm wylozone pergaminem do pieczenia
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem).
  2. Wrzuc do miski jajka, cukier i maslo, przesiej make, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Ubij wszystkie skladniki mikserem - do uzyskania gladkiej masy. Wmieszaj czipsy czekoladowe.
  4. Rozdziel ciasto do przygotowanych foremek, wyrownaj wierzch i piecz przez okolo 20-25min, lub do suchego patyczka. Ostudz w foremkach przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.
  5. Masa: utrzyj maslo z cukrem pudrem i wmieszaj do ostudzonej czekolady. Przekladaj blaty przygotowana masa - wychodzi jej dosc sporo i wystarcza spokojnie nie tylko na srodek, jak w oryginalnym przepisie, ale takze i na wierzch. Prawdopodobnie daloby sie udekorowac (ciensza warstwa) takze i boki, ale ja lubie ten angielski 'niedokonczony' wyglad. :)




No comments:

Post a Comment