Friday, 22 February 2013

Pilaf z kalafiorem i ciecierzyca...

Przepyszne, super proste i super szybkie danie! Na dodatek ze skladnikow latwych do przechowywania i dostepnych caly rok. Maksymalny efekt przy minimalnym wysilku. 
Uzylam srednio-ostrej pasty 'balti' ('Patak'), wiec danie, przeznaczone takze i dla dzieci, nie bylo zbyt ostre. Ale to akurat zalezy kompletnie od osobistego smaku i preferencji.
Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 1 lyzka oleju
  • 2 duze cebule, pokrojone na plasterki
  • 1 lyzka pasty curry, do wyboru
  • 200g ryzu basmati
  • 350g rozyczek kalafiora (to jest 1 niewielki)  
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i wyplukanej
  • 500ml wywaru warzywnego
  • 50g tostowanych platkow migdalowych
  • garstka posiekanej kolendry
  1. Rozgrzej olej z sporym garnku, o nieprzywierajacej powierzchni, i dodaj cebule. Smaz na srednim ogniu, przez okolo 5min, az zacznie robic sie zlotawa. Wmieszaj paste curry i smaz przez 1min. Dodaj ryz, kalafiora i ciecierzyce i dobrze wymieszaj, aby skladniki byly pokryte pasta.
  2. Wlej wywar i wymieszaj. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez okolo 15min, az kalafior i ryz beda miekkie, a caly plyn wchloniety. Wmieszaj migdaly i kolendre i podawaj od razu.  


No comments:

Post a Comment