Wednesday 13 February 2013

Merluzzo alla Napoletano (Dorsz z sosem pomidorowym i oliwkami)...



Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 4 steki z dorsza, kazdy okolo 150g*
  • mąka, do oprószenia ryby
  • 8 lyzek oliwy
  • 2 zabki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
  • 400g puszka siekanych pomidorow
  • 60g czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 lyzeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  1. Rozgrzej 2 lyzki oliwy na duzej patelni. Oprósz rybe maka i smaz okolo 5min z kazdej strony. Wyjmij na papierowy recznik i odstaw na bok.
  2. Na innej patelni rozgrzej pozostale 6 lyzek oliwy. Wrzuc czosnek i smaz kilka minut, az zacznie zmieniac kolor. Dodaj pomidory, oliwki, oregano, sól i pieprz i smaz 5min.
  3. Wloz rybe do sosu i podgrzej minimalnie przez kilka minut - tylko tyle, by lekko przeszla smakiem sosu. POdawaj z gotowanymi ziemniakami.
Ja niestety musialam lekko oszukiwac: dorsza nie bylo, ani na lekarstwo w moim lokalnym supermarkecie, a za stekami nie przepadam; zadowolilam sie filetami z jakiejs innej, bialej ryby.

No comments:

Post a Comment