Tuesday, 12 February 2013

Vellutata di cannellini e porcini...

Czyli:
Zupa fasolowo - grzybowa

Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 3 x 300g puszki fasolki cannellini * (waga po odcedzeniu - 175g), odcedzonej i oplukanej
  • 300g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
  • 20g suszonych borowikow, namoczonych w goracej wodzie przez 30min, odcedzonych i posiekanych
  • 60g masla
  • 1 caly zabek czosnku, obrany
  • sól i pieprz
  • 500ml wywaru warzywnego + ewentualnie nieco wiecej, gdyby zupa okazala sie za gesta
  • 40ml smietanki 36%
  • 50g swiezo zmielonego Parmezanu, do posypania przed podaniem, opcjonalnie
* Carluccio nie bawi sie w drogi na skroty i uzywa suszonych fasolek: 150g cannellini namoczyc przez noc w zimnej wodzie, odcedzic i zalac swieza woda; zagotowac i zostawic na 10min, a nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac do miekkosci tj. okolo 1.5-2 godziny; odcedzic.
  1. W sporym garnku rozgrzac maslo. Smazyc grzyby, razem z zabkiem czosnku, przez 10min. Wyjac i wyrzucic czosnek, a reszte doprawic do smaku.
  2. Wlac wywar i wrzucic fasolke. Gotowac okolo 15-20min. Doprawic, wlac smietanke i zmiksowac na gladki krem. Podawac posypane Parmezanem i z kawalkiem dobrego chleba.
Przepiz z Simple cooking.

No comments:

Post a Comment