Składniki:
(na 1 słoiczek, około 250-300ml)
- czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 4 suszone pomidory - u mnie: takie z torebki, suche, a nie zalewane olejem
- 1 tłusty, spory zabek czosnku
- 2 łyżki pasty tahina
- 1-2 łyżki dobrej oliwy
- Suszone pomidory zalej wrzaca woda - tylko tyle, by były przykryte; około 3-4 łyżek. Zostaw na 20 minut.
- Ciecierzycę wsyp do wysokiej miski, dzbanka, lub misy malaksera. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, pastę tahina, 1 łyżkę oliwy i miękkie, ostudzone pomidory, razem z woda. Zmiksuj na gładka masę - blenderem ręcznym lub malakserem. Jeśli masa wydaje się za gęsta wlej odrobinę więcej oliwy.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
No comments:
Post a Comment