Przepis z bloga Marzeny.
Składniki:
(tortownica 23cm, czyli około 10 porcji)
- 200 g cukinii
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g mąki pszennej
- 50g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj tortownicę - wyłóż kawałkiem pergaminu do pieczenia.
- Cukinię musimy zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj szczyptę soli i odstaw, aby puściła sok. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw, aby przestygła.
- Do miski włóż miękkie masło i zmiksuj z cukrem, aż składniki się dobrze ze sobą połączą. Dodaj jajka - ciagle dalej miksujac. Wlej rozpuszczoną czekoladę, wsyp mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i odciśniętą z soku cukinię. Delikatnie wymieszaj - najpierw łyżką, a potem mikserem na najmniejszych obrotach.
- Wylej ciasto do przygotowanej foremki. Piecz przez 45-55 minut. Zostaw w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowietgo ostudzenia. Znakomite posypane cukrem pudrem, lub z kleksem bitej śmietany, lub gałka lodów waniliowych.
No comments:
Post a Comment