Wygrana Khodor'a z naszego szkolnego Summer Fair... Chłopina w sile grajacego-przez-dzień-cały wieku, wolałby pewnie jaka piłkę do pokopania... Zachwycony nie był... Ja, to co innego! :)
Zaczęłam od 'Golden Wholegrain Plain Flour', relatywnej nowości z rodziny Marriage's, bo wypromowanej tylko w 2015 roku; przeznaczonej do wypieku ciast i herbatników i zawierajacej więcej włókna, niż tradycyjne maki:
" A sweeter, milder flavour and lighter colour than traditional wholemeal flour ".
Składniki:
(na 20 małych sztuk, lub może 12-15 większych)
- 100g Golden Wholegrain Plain flour, lub zwykłej maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 100g miałkiego, jasno-brazowego cukru, lub jasnego muscovado
- 100g miękkiego masła
- 50g płatków owsianych
- 50g rodzynek
- szczypta soli
- 1 żółtko
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160st C z termoobiegiem). Przygotuj 2 blaszki do pieczenia - wyłóż pergaminem.
- Wymieszaj makę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i szczyptę soli. Pokrój masło na kawałki, dodaj do suchych składników i rozetrzyj w palcach, aż zacznie przypominać bułkę tarta.
- Wmieszaj płatki owsiane i rodzynki; dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Wstaw do zamrażalki na 30-40min, lub do lodówki na godzinę-dwie - dobrze schłodzone będzie łatwiej formować.
- Nabieraj łyżeczka porcje ciasta, formuj kulki, układaj na blaszce w niewielkich odstępach i lekko spłaszczaj.
- Piecz przez około 10-12min - większe, lub około 8min - mniejsze.
- Zostaw na blaszkach do przestudzenia, a następnie przekładaj na kratkę.
No comments:
Post a Comment