Thursday 21 January 2016

Muffiny z cukinią i serem feta...

Wspaniałe do kubełka czerwonego, czystego barszczyku. Z braku innych opcji nawet do takiego 'instant', z papierowej torebki, albo z butelkowanego koncentratu. Wspaniałe do mrożenia, więc będa niemal zawsze na wyciagnięcie ręki. Mięciutkie, puchate i wilgotne...
:)
Przepis z niezastapionego BBC Good Food.

Składniki:
(na 9 sztuk)
  • 200g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 duzże jajko
  • 150ml maślanki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 mała cukinia, około 140g - starta na tarce o dużych oczkach i dokładnie odciśnięta z nadmiaru płynu
  • 100g sera feta, pokruszonego
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę do muffinek z 9 papilotkami. W misce wymieszaj makę, proszek do pieczenia, sodę, kumin i 1/4 łyżeczki soli.
  2. W dzbanku roztrzep widelcem jajko z olejem i maślanka. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj cukinię i połowę sera, a następnie szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo!
  3. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i posyp pozostałym serem. Piecz przez 18-20min, aż będa złotawo-brazowe. Zostaw do ostudzenia na kratce. W zamkniętym pojemniku powinny wytrzymać do 2 dni.

No comments:

Post a Comment