Na ten moment, kiedy opadna już emocje zwiazane ze świętami i powrót do zdrowszego pojadania będzie nieuchronny...
:)
Składniki:
(na 15 sztuk)
- 125g opakowanie borówek amerykańskich
- 2 dojrzałe banany, zgniecione widelcem
- 125g maki
- 75g maki razowej
- 200g płatków owsianych
- 75g brazowego cukru
- 250ml mleka
- 2 duże jajka, rozdzielone
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki nasionek chia
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). W sporej misce wymieszaj obie maki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, chia, sól i cukier. Zrób wgłębienie i wlej mleko, zgniecione banany, olej i żółtka. Wymieszaj wszystko delikatnie, aż powstanie mokre ciasto.
- W osobnej misce ubij mikserem białka (do czasu, aż będa trzymać kształt). Delikatnie wmieszaj ubite białka i borówki do ciasta.
- Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz przez 20-25min. Wyjmij i zostaw na kratce do ostudzenia. [W zamkniętym pojemniku powinny wytrzymać nawet około 4 dni; nadaja się do mrożenia].
No comments:
Post a Comment