Wednesday 6 January 2016

Muffiny z borówkami, bananami i chia...

Na ten moment, kiedy opadna już emocje zwiazane ze świętami i powrót do zdrowszego pojadania będzie nieuchronny...
:)
Przepis z bloga Donal Skehan.

Składniki:
(na 15 sztuk)
  • 125g opakowanie borówek amerykańskich
  • 2 dojrzałe banany, zgniecione widelcem
  • 125g maki
  • 75g maki razowej
  • 200g płatków owsianych
  • 75g brazowego cukru
  • 250ml mleka
  • 2 duże jajka, rozdzielone
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasionek chia
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). W sporej misce wymieszaj obie maki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, chia, sól i cukier. Zrób wgłębienie i wlej mleko, zgniecione banany, olej i żółtka. Wymieszaj wszystko delikatnie, aż powstanie mokre ciasto. 
  2. W osobnej misce ubij mikserem białka (do czasu, aż będa trzymać kształt). Delikatnie wmieszaj ubite białka i borówki do ciasta. 
  3. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz przez 20-25min. Wyjmij i zostaw na kratce do ostudzenia. [W zamkniętym pojemniku powinny wytrzymać nawet około 4 dni; nadaja się do mrożenia].

No comments:

Post a Comment