Czyli znakomity sposób na wykorzystanie resztkowej, poświatecznej masy makowej... Ja miałam napoczęta 850g puszkę - 350g poszło do torta, a reszta? Czekał sobie, jak wyrzut kulinarnego sumienia, na natchnienie i wenę twórcza..
płat ciasta francuskiego, już rozwałkowanego - moje ma 34/24cm, dlatego idealnie daje się pokroić na 12 kwadratów 8-8.5cm
200-250g masy makowej
12 łyżeczek dżemu (wiśniowego, żurawinowego, a u mnie - jagodowego)
12 wiśni kandyzowanych
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i zostaw na 30-40min, by nabrało temperatury temperatury pokojowej (nie skurczy się podczas pieczenia).
Pokrój na na 12 kwadratów. Na środek każdego wyciętego kawałka nałóż po 1 czubatej łyżecze masy makowej i po 1 łyżeczce dżemu. Łacz przeciwległe rogi ciastek i sklejaj na środku, następnie przyklej po 1 wisience.
Ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20-25min. lub do zarumienienia. Zostaw na kratce do przestudzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment