Bez zagniatania i bez czekania na wyrosniete ciasto. Oto caly sekret!
Mozna spokojnie wymieszac skladniki kilka godzin wczesniej, a w ostatniej chwili rozwalkowac placek, polac sosem i piec...
Skladniki:
(na 2 spore pizze)
- 600g mąki chlebowej + sporo do podsypywania przy walkowaniu
- 1/2 lyzeczki suszonych drożdży
- 2 lyzki oliwy
- semolina - do posypania blaszek
- Do sporej miski wsyp mąkę, drożdże i 1 lyzeczke soli. Wmieszaj oliwe i 500ml letniej wody.
Powinno powstac mokrawe, grudkowate ciasto. Zbierz ciasto pozostale na bokach miski, przykryj sciereczka i zostaw na co najmniej 6 godzin, lub do podwojenia objetosci - w chlodnym miejscu; lodowka sprawdza sie znakomicie.
- Przed pieczeniem doprowadz ciasto do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem). Posyp 2 blaszki do pieczenia semolina. Rozdziel ciasto na 2 czesci i wyrabiaj, na posypanym mąką blacie, az przestanie sie kleic.
- Rozwalkuj ciasto i przełóż na blaszki, zostaw na 10min. Nakladaj wybrane skladniki (umnie: sos pomidorowy, salami i mozzarella), posyp sola, pokrop oliwa i piecz przez okolo 18min, lub do czasu, az ciasto bedzie chrupiace, a skladniki na wierzchu gorace.
No comments:
Post a Comment