Skladniki:
(na okolo 6 szklanek gotowego produktu)
szklanka = 'cup' = 250ml
- 1/4 szklanki (80g) syropu klonowego
- 1/4 szklanki (55g) oleju kokosowego - ja nie znalazlam i zastapilam zwyklym olejem roslinnym
- 2 bialka jajek, opcjonalnie*
- 1/8 lyzeczki zmielonej galki muszkatolowej
- 1/4 lyzeczki soli
- 3 szklanki (240g) platkow owsianych
- 1 szklanka (120g) platkow migdalowych
- 1 szklanka (120g) kokosu
- 1 szklanka (160g) rodzynek
- Rozgrzej piekarnik do 190stC.
- W sporej misce ubij razem syrop klonowy, olej, bialka, galke muszkatolowa i sól. Wmieszaj platki owsiane, kokos, migdaly, tak by byly rowno pokryte mieszanka syropu.
- Rozsyp rowna warstwa na blaszce do pieczenia i piecz okolo 15-20min, az platki beda lekko tostowane i pachnace. Wmieszaj rodzynki. Zostaw do calkowitego ostudzenia, przesyp do szczelnego pojemnika i przechowuj w temperaturze pokojowej.
* Dodatek bialek jajek sprawia, ze granola ma wiecej zwartych grudek, ktore mozna dowolnie lamac na mniejsze i wieksze czastki. Bez tego dodatku granola bedzie drobniejsza.
No comments:
Post a Comment