Monday, 4 July 2011

Muffinki z toffi, jablkami i orzechami...

...czyli ciag dalszy prób pozbycia sie 1kg kwasnej smietany :):):))))))


Przepis ze strony www.bbcgoodfood.com  'Toffee apple & pecan muffins
Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 100g masla, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 100ml mleka
  • 150ml kwasnej smietany ('soured cream')
  • 300g maki
  • 100g zlotego, drobnego cukru do pieczenia
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 300g jablek, obranych, oczyszczonych i ppokrojonych w kostke
  • 50g orzechow pekana, posiekanych - u mnie: orzechy wloskie
  • 100g miekkich cukierkow toffi, posiekanych - u mnie 50:50 cukierki Rolo (toffi w czekoladzie) i mleczne 'fudge' (krówkopodobne)
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wyloz blaszke do muffinkek 12 papierkami.
  2. Wymieszaj maslo, jajka, mleko i smietane i szybko wmieszaj do suchych skladnikow, razem z jablkami, orzechami i toffi. Mieszanka moze i nawet powinna byc lekko grudkowata.
  3. Rozdziel pomiedzy przygotowane papierki i piecz przez 25min, az do zlotego koloru.

No comments:

Post a Comment