Thursday 14 July 2011

Ciasto bananowe z kwaśna śmietana...

'Banana cake with sour cream' ze strony www.bestrecipes.com.au 



Skladniki:
(na foremke 20cm srednicy; okolo 8 porcji)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 115g masla
  • 1 1/4 szklanki brazowego cukru (to bylo nieco za duzo, bo ciasto okazalo sie mocno slodkie)
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1 lyzeczka sody
  • 3/4 szklanki kwasnej smietany
  • 1 lyzka mleka
  • 1 szklanka zgniecionego na papke banana 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Posmaruj odrobina tluszczu i wyloz papierem do pieczenia blaszke bochenkowa - u mnie: silikonowa foremka o srednicy 20cm.
  2. Utrzyj maslo z cukrem na krem. Ucierajac dodawaj po jednym jajku, a potem przesiana make z soda i wymieszaj na gladka mase. 
  3. Dodaj smietane, mleko i banany. Wymieszaj do polaczenia skladnikow.
  4. Przelej do foremki i piecz okolo 50-60min. 

No comments:

Post a Comment