Z bloga Confessions of a Baking Queen.
Składniki:
(oryginalnie na 1 blaszkę/keksówkę okolice 23/13cm; ja zaczęłam pieczenie niefortunnie rano i musiałam zredukować czas pieczenia - użyłam 2 foremek w okolicy 20/10cm)
225g mąki owsianej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
100g niesolonego masła
200g granulowanego cukru (dałam 150g)
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125g jogurtu greckiego
3 bardzo dojrzałe banany (tj. okolice 300g)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/blaszki - wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
- Stop masło - w garnuszku, lub mikrofali. W osobnej, sporej misce wymieszaj dokładnie masło i cukier. Wmieszaj jajka i wanilię, a następnie wsyp mąkę z sodą i solą.
- Rozgnieć widelcem banany na papkę i wymieszaj dokładnie z jogurtem. Wmieszaj do masy mącznej.
- Gotowe ciasto przelej do foremki/foremek i piecz przez około 60 minut dla jednego bochenka, albo około 30 minut dla 2 mniejszych.
- Zostaw w foremce przez 30 minut do ostudzenia, a następnie wyjmij na kratkę.
No comments:
Post a Comment