Przepis z wycinka zachowanego z magazynu supermarketu Co-op, ale mam wrażenie, że oryginalnie należał do blogerki Madeleine Olivia.
Składniki:
(na 4-5 porcji)
1 łyżka oliwy
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zgniecione w prasce
1-2 czerwone papryczki chilli, z usuniętymi pestkami i drobniutko posiekane
po 1 łyżeczce: papryki, chilli (ja użyłam mniej), cynamonu i kuminu
1 czerwona i 1 żółta papryka, posiekane
100g czerwonej soczewicy
500ml wywaru zrobionego z 1 kostki rosołowej warzywnej
400g puszka czerwonej fasolki 'kidnej'
400g puszka ciecierzycy
2 x 400g puszki siekanych pomidorów
2 łyżki purée pomidorowego
posiekana świeża kolendra, do podania
Rozgrzej oliwę w sporym garnku i smaż cebulę przez 3-4 minuty, aż lekko zmięknie. Dodaj czosnek i połowę smaż kolejne 2 minuty.
Wmieszaj przyprawy i chlust wody, i smaż, mieszając, przez 2 minuty. Wrzuć papryki i dobrze wymieszaj.
Wsyp soczewicę, razem z wywarem, ciecierzycą, fasolką, siekanymi pomidorami i purée. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie, a płyn odparowany dopraw do smaku i dodaj ewentualnie resztę świeżego chilli.
Podawaj chilli z ryżem, posypane świeżą kolendrą, z awokado i limonką.
No comments:
Post a Comment