Sunday 13 September 2020

Warzywny chlebek - keks na słono, a là pizza...

Przepis z bloga Baby w kuchni.

Składniki:
(na 1 bochenek z keksówki okolice 10/20cm, albo na dwa mniejsze)

4 jajka
1/2 (125ml) szklanki oliwy
150ml mleka
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz (biały, świeżo mielony czarny), suszona bazylia, odrobina suszonego tymianku
około 100g żółtego sera, pokrojonego w kosteczkę
niewielka papryka (pomarańczowa), oczyszczona i pokrojona w kosteczkę
czarne oliwki - garstka, wypestkowane i pokrojone na kawałki
suszone pomidory, 5-6 sztuk, pokrojone na małe kawałki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzami i ziołami.
  3. Jajka ubij na puszystą masę, wlej oliwę i szybko zmiksuj. Miksując dodawaj na przemian mąkę z przyprawami i mleko.
  4. Wmieszaj wszystkie dodatki i przelej do foremki. Piecz przez 45-60 minut, lub do suchego patyczka. 
 

2 comments: