Przepis z książki 'The ice cream sandwiches book' Donny Egan.
Składniki:
(na 12 sztuk, lub nieco więcej mniejszych - może 14-16)
60g masła
110g jasno brązowego, miałkiego cukru
50g granulowanego, białego cukru
1 jajko
170g masła orzechowego
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
140-175g (1 - 1 1/4 szklanki) mąki
85g groszków czekoladowych
- Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj 2 blaszki do pieczenia, wyłożone papierem do pieczenia.
- Mikserem ubij masło i oba cukry na kremową masę. Wmieszaj (mikserem na niskich obrotach) jajko, masło orzechowe, sodę, sól i wanilię.
- Dodaj mąkę (140g - 1 szklankę) i dobrze zmiksuj. Jeśli masło orzechowe, krórego używasz jest bardzo oleiste dodaj resztę mąki. Wmieszaj groszki czekoladowe.
- Używając małej miarki do lodów lub ziemniaków puree (o pojemności około 2 łyżek) nakładaj niewielkie kopczyki ciasta na przygotowane blaszki - zachowuj odstępy około 7-8cm.
- Piecz 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika, przstudź na blaszkach przez kilka minut, a następnie zostaw do ostudzenia na kratce. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
bardzo fajne te ciasteczka
ReplyDelete