Sunday 2 August 2020

Cookies z żurawinami i kokosem...


Przepis z książki 1 dough, 50 cookies.

Składniki:
(na okolice 20 sztuk)

200g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia
140g drobnego cukru
1 jajko, roztrzepane w miseczce
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
280g mąki
szczypta soli
40g wiórków kokosowych
60g suszonej żurawiny

Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone pergaminem do pieczenia.

Włóż masło i cukier do sporej miski i zmiksuj mikserem, albo utrzyj dokładnie drewnianą łyżką. Wmieszaj/wmiksuj jajko i wkstrakt waniliowy. Przesiej/wymieszaj mąkę i sól i zmiksuj z masą maślaną. Wmieszaj żurawinę i kokos. 

Formuj niewielkie kulki, z około jednej łyżki stołowej ciasta każda. Układaj na blaszkach w niewielkich odstępach i piecz około 15-17 minut - brzegi powinny być lekko zbrązowione. Zostaw do przestudzenia na blaszkach, a potem przkładaj na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.  



1 comment:

  1. o takimi ciasteczkami do kawy to ja chętnie się poczęstuję

    ReplyDelete