Przepis z bloga The Simple Veganista.
Składniki:
(na 1 bochenek, okolice 10/20cm, czyli około 8 plastrów)
1 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody (można pominąć)
szczypta soli
1/3 szklanki bezsmakowego oleju, albo oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 małe, lub 3 duże bardzo przejrzałe, czarne, banany (około 1 1/2 - 1 3/4 szklanki po zgnieceniu na papkę)
1/4 szklanki mleka roślinnego, tylko w razie potrzeby
Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj foremkę - wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce rozgnieć banany, dodaj olej i ektrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól i szybko, ale delikatnie wymieszaj. Nie za długo. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha użyj mleka.
Przelej ciasto do foremki i piecz okolice 50 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać), lub do suchego patyczka.
Wyjmij w foremce na kratkę i przestudź przez 10 minut przed krojeniem.
Chlebek powinien wytrzymać w temperaturze pokojowej i przykryty do 3 dni; do 7 dni w lodówce, albo do 2 miesięcy zamrożony (przed użyciem dokładnie rozmroź i ewentualnie odgrzej w mikrofali, albo w tosterze).
jak będę miała "zaległe" banany to zrobię
ReplyDelete