Bardzo zimowy przepis, bożonarodzeniowy wręcz, na samym progu upalnego lata. Tyle, że większość kapust jest na szczęście całoroczna, więc jakikolwiek przepis można spokojnie wypróbować... kiedykolwiek!
Przepis, lekko zmieniony, Nigelli Lawson z 'Nigella Christmas'.
Składniki:
(z dodatkiem ziemniaków, mięsa, itp. spokojnie na jakieś 5-6 porcji)
- 1 łyżka oleju
- 1 mała, czerwona cebula, obrana i przepołowiona
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 czrwone jabłko
- niewielka główka czerwonej kapusty, lub połowa większej
- 1 1/2 łyżki miałkiego, ciemno-brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 250ml soku z granatów
- 125ml soku pomarańczowego
Rozgrzej olej w sporym garnku z pasująca pokrywką. Pokrój cebulę na cieniutkie półplasterki i dodaj do garnka razem z solą. Smaż przez 5 minut, aż zaczną mięknąć.
W międzyczasie przekrój jabłko na ćwiartki (bez obierania), wytnij ogryzek i posiekaj w kostkę. Dodaj do cebuli i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez następnych 5 minut.
Posiekaj drobno kapustę i wsyp do garnka. Wmieszaj powoli do cebulowo-jabłkowej mieszanki. Dodaj cukier i ziele angielskie, wlej oba soki.
Zagotuj całość, wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, najmniejszym, jaki się da, przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku tylko przy odgrzewaniu - wszystkie smaki będą miały czas się połączyć.
Ostudź i przechowuj w nie-metalowym pojemniku do 3 dni w lodówce, lub do 2 miesięcy w zamrażarce. Odgrzewaj przez 15-20 minut na średnim ogniu i mieszając od czasu do czasu.
czerwoną kapustę lubię bardzo ale w takiej wersji nie jadłam
ReplyDelete