" If you had to work late, your train was delayed or you got caught in the rain...
this is the cake to treat yourself with - it will banish your blues away. "
Przepis z książki 'Mug cakes. 40 speedy cakes to make in a microwave' Mimy Sinclair.
Składniki:
(na 1 kubeczek)
2 łyżki miękkiego masła
40g ciemnej czekolady, drobno posiekanej, lub czekladowych kropelek do pieczenia
1 średnie jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
szczypta soli
łyżka gładkiego masła orzechowego + ewentualnie dodatkowo jeszcze jedna
Włóż czekoladę i masło do kubeczka o pojemności około 350ml i mikrofaluj przez 10-20 sekund, aż do rozpuszczenia.
Dodaj jajko i mleko i roztrzep dokładnie widelcem.
Dodaj cukier, mąkę i sól i utrzyj dokładnie na gładkie ciasto. Ułóż masło orzechowe na wierzchu, ale nie mieszaj - powinno opaść na dno i utworzyć pyszny, lepki środek.
Mikrofaluj przez 2 minuty 20 sekund @ 600W, 2 minuty @ 800W, albo 1 minutę 40 sekund @ 1000W.
Posmaruj ewentualnie dodatkowym masłem orzechowym, poczekaj minutę lub dwie i zajadaj.
o rany Kasiu ale ten kubeczek kusi oj kusi
ReplyDelete