Przepis z książki 'River Cottage Everyday'.
Składniki:
(na 14 sztuk)
125g masła
1-2 łyżki miodu (mój miód był bardzo, ale to bardzo wyrazisty w smaku i 1 łyżka wystarczyła w zupełności)
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75g drobnego cukru
75g jasno-brązowego, miałkiego cukru
szczypta soli
50g płatków owsianych
75g rodzynek/sułtanek
garść orzechów (u mnie włoskie), połamanych, lub posiekanych na kawałki
Metoda właściwa, wg Hugh:
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
W małym garnuszku roztop masło z miodem. Wlej do sporej miski, wsyp oba cukry i utrzyj dobrze drewnianą łyżką. Wmieszaj jajko, a następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki owsiane i rodzynki.
Nakładaj, w sporych odstępach, porcje ciasta - około 1 czubatej łyżki na 1 sztukę - na przygotowane blaszki. Piecz 10-12 minut, lub do czasu, aż będą złotawo-brązowe.
Wyjmij z piekarnika i zostaw na blaszkach na kilka minut, a następnie przełóż na kratkę i ostudź.
Metoda 'Covid-19', czyli '3-tygodnie-w-zamknięciu-i-mózg-zaczyna-przypominać-owsiankę':
Stop w mikrofali masło z miodem.
Wsyp suche składniki do dużej miski i wymieszaj.
Roztrzep jajko w kubeczku.
Doczytaj instrukcje i spanikuj lekko.
Dojdź do wniosku, że nie jesteś pieprzonym Kopciuszkiem i już cukru od owsa i mąki rozdzielać nie będziesz.
Wlej masło i jajko do suchej mieszanki i dobrze wymieszaj. Stwierdź, że ciasto jest za miękkie i wstaw do zamrażarki na 30-40 minut.
Rozgrzej piekarnik, przygotuj blaszki - jak powyżej. Nakładaj ciasto, piecz, studź - jak powyżej.
x x x
:)
porywam do kawy
ReplyDelete