Przepis, lekko zmieniony, z bloga Mirabelki.
Składniki:
(na okolice 18 sztuk)
- 9 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (oryginalnie- mąki ziemniaczanej),
- 2 duże jajka,
- 1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 100-150g szynki, lub wędliny kurczaczej, albo indyczej
- 100-150g żółtego sera,
- 200g pieczarek,
- ½ dużej czerwonej papryka,
- 2-3 zielone cebulki
- szczypta suszonej bazylii,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
- Szynkę, lub wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulkę bardzo drobno pokrój – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt.
- Obie mąki, jajka i wodę wymieszaj na ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
takie placuszki to coś dla nas ;)
ReplyDeleteMniam, mniam. Idealne dla dzieci. Dzięki!
ReplyDelete