Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki oleju
- 2 małe, czerwone cebule, lub 1 większa, pokrojone na półplasterki
- 1 spora marchewka, starta na tarce
- kawałek selera (około 1/6 średniego), starty na tarce
- 250g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
- 1-2 łyżeczki mieszanej przyprawy w typie 'Kucharek'(do smaku)
- ewentualnie dodatkowa odrobina soli i pieprzu
- 400g puszka małej, białej fasolki (u mnie - cannellini), odcedzonej i opłukanej
W średnim garnku rozgrzej olej i oliwę. Wsyp cebulę, marchewkę i selera. Dobrze wymieszaj i przesmaż kilka minut. Dodaj pieczarki, wymieszaj i dopraw do smaku.
Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 minut, dodajac fasolkę na ostatnie 2 minuty. Podawaj z ryżem, lub makaronem, albo kawałkiem chleba.
ale pyszne danie wyczarowałaś ;)))
ReplyDeleteUwielbiam takie dodatki do obiadu, zrobię koniecznie
ReplyDeleteWygląda bardzo ciekawie. Połączenie fasoli z pieczarkami testowałam i jest bardzo dobre :) Witaj w akcji :)
ReplyDelete