Przepis zainspirowany znalezionym na blogu Ptaszkowo.
Składniki:
(na 10 sztuk)
masa makowa
- szklanka gotowej masy makowej
- 2 białka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki bułki tartej
- kropelka lub dwie ekstraktu migdałowego
- łyżka mielonych migdałów
masa serowa
- 180g opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia)
- 1 jajko
- kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego
- 2 lekko czubate łyżki cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 10 papilotkami.
Masa makowa: wszystkie składniki oprócz białek wsyp/wlej do miski i dokładnie wymieszamj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką na gładką masę.
Masa serowa: ser zmiksuj na gładką masę, dodaj jajko, cukier puder, i ekstrakt, ucieraj mikserem przez kilka minut.
Do każdej papilotki wkładaj po łyżce masy makowej. Na masę makową nakładaj po 1 łyżce masy serowej.
Piecz przez 30-35 minut. Wyjmij - bardzo delikatnie! - na kratkę i zostaw do ostudzenia. Schłódź w lodówce przez 2 godziny.
to coś dla mnie :)) dwa ulubione "ciasta" w jednej babeczce
ReplyDelete