Składniki:
(na 3-4 porcje, zależy z czym podane)
400g ugotowanej fasolki "czarne oczko" (to jest waga zawartości dużego słoika po odcedzeniu),
400g puszka siekanych pomidorów,
1 łyżeczka nasion kuminu,
3 cm kawałek cynamonu,
150g cebuli, posiekanej,
4 ząbki czosnku, posiekane,
250g pieczarek, pokrojonych na plasterki,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chilli,
olej do smażenia 2-3 łyżki
Na patelni rozgrzej olej, dodaj nasiona kuminu i cynamon i smaż przez 10 sekund. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu aż zacznie mięknąć i się zbrązowią. Dodaj pieczarki, smaż 2-3 minuty. Wlej pomidory, wsyp mielony kumin, mieloną kolendrę, kurkumę i chilli. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wmieszaj fasolkę "czarne oczko". Gotuj około 10 minut, tyle, by podgrzać fasolkę.
Podawaj z ryżem, albo dobrym chlebem.
Ciekawy przepis. Jeszcze nie jadłam tej fasolki. Nie zapomnij zgłosić do akcji :) Dziękuję
ReplyDeletefajny pomysł na fasolkę
ReplyDelete