Przepis z bloga The Spruce Eats.
Składniki:
(na około 10 sztuk, ale dużo zależy od wielkości patelni)
1 1/4 szklanki mleka
3 jajka
4 łyżki oliwy LUB oleju
3/4 szklanki maki gryczanej
1/4 szklanki maki LUB mieszanki bezglutenowej
1/2 łyżeczki soli
olej lub oliwa do smażenia
- W sporej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki.
- Wlej mokra mieszankę do suchej i dobrze wymieszaj. Odstaw na 2 godziny.
- Rozgrzej nieprzywierajaca patelnię i posmaruj delikatnie olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron, używajac około 1/2 szklanki ciasta na każdy. Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Co jeszcze?
- Ciasto można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu, kiedy jest potrzebne.
- Można użyć gotowej, kupnej mieszanki bezglutenowej, lub zrobić swoja.
- Naleśniki można zrobić wcześniej, zawinać w folię, lub zapakować w plastikowe torebki i zamrażać na okres do 2 miesięcy. Przed użyciem wystarczy je rozmrozić i podgrzać w piekarniku w 150stC.
- Jeśli naleśniki maja być kompletnie bezglutenowe upewnij się, że każda powierzchnia, patelnia i przybory sa bezglutenowe. Zawsze sprawdzaj skład i czytaj etykiety.
powiem Tobie że takich gryczanych to jeszcze nie jadłam
ReplyDelete