Przepis z bloga Small Kitchen Tales.
Składniki:
(keksówka okolice 23/12cm)
1 1/2 szklanki (210g) maki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g miękkiego masła
1 szklanka (200g) drobnego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
3 jajka
1 szklanka (240ml) napoju/mleka kokosowego (nie z puszki, ale zamiennika mleka)
1 szklanka (100g) wiórek kokosowych
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj u i wyłóż papierem do pieczenia wybrana foremkę.
- Przesiej makę z sola i proszkiem do pieczenia.
- Włóż masło, cukier i skórkę z cytryny do sporej miski i zmiksuj na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania kremowej, jasnej i lekkiej masy.
- Wbijaj po jednym jajka i miksuj dokładnie po każdym dodatku.
- Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych i dodawaj na przemian makę i mleko kokosowe, ale tak, by maka była pierwsza i ostatnia.
- Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj wierzch.
- Piecz 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. [U mnie - około 55 minut]. Zostaw do wystudzenia na kratce.
takie ciasta lubię ;)
ReplyDelete