O ile poprzedni wytwór z serii 'słodkości zdrowego odżywiania' spotkały bardzo mieszane recenzje, o tyle dzisiejsze batoniki okazały się popularne. Nawet bardzo! Co jest o tyle dziwne, że składem się tak naprawdę bardzo nie różnia. Ot daktylowy 'klej' trzymajacy razem trochę kokosa, orzechów, odrobinę kakao i masła orzechowego, czy oleju kokosowego.
Przepis z bloga Healthy Ideas for Kids.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, czyli około 15 gotowych batoników)
2 szklanki wypestkowanych, miękkich daktyli
3/4 szklanki orzechów (u mnie - zmielone migdały; oryginalnie - nerkowce, ale powiedziałabym, że np. włoskie też się nadaja)
1/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
szczypta soli
Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia.
Wrzuć wszystkie składniki do malaksera - daktyle musza być miękkie. [Jeśli malakser wydaje się być za słaby, by zmielić orzechy trzeba je zmielić osobno, w blenderze, lub chopperku.]
Wyrzuć masę do przygotowanej blaszki, delikatnie, ale stanowczo uklep, by powstała równa jednolita warstwa. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a następnie wyjmij z blaszki i pokrój na porcje.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce lub zamrażarce.
u mojej by takie nie przeszły chyba że oblałabym czekoladą ;))
ReplyDeleteHa, ha :)
DeleteTo by się akurat niejako mijało z celem...
Chyba, żebyś czekolada oblała marchewkę!
:)