Przepis ze strony Paul Hollywood.
Składniki:
(blaszka 20/20cm, czyli okolice 9-12 porcji)
na ciasto
70g niesolonego, miękkiego masła
120g drobnego cukru
2 średnie jajka
140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
1 cytryna - drobniutko starta skórka
1 łyżka lemon curd
2 łyżki mleka
na lukier
3 łyżki granulowanego cukru
sok z 1 cytryny
na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam)
250g cukru pudru
3 łyżki wody
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- W sporej misce ubij mikserem masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj jajka i zmiksuj jeszcze raz. Dodaj makę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, lemon curd i mleko i dokładnie wymieszaj drewniana łyżka na w miarę gładkie ciasto. Wylej do blaszki, wyrównaj i piecz około 25-30 minut, lub do suchego patyczka.
- Wymieszaj cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru.
- Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem.
* Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym, zdaniem naprawdę nie potrzeba tego dodatkowego proszku do pieczenia; i kiedy piekłam to ciasto kolejny raz ów dodatek pominęłam - wyszło wspaniale!
zdecydowanie moje smaki :)
ReplyDeletecytrynowe bardzo lubię ;) więc ląduje w ulubionych
ReplyDeleteApetycznie się zapowiada :)
ReplyDeleteciasto zrobione; zniknęło w jeden dzień :))
ReplyDelete