Składniki:
(na 4 porcje)
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula, posiekana
- 3 małe marchewki, oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki
- 2 duże zabki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 500g passaty
- 1 niewielka cukinia, pokrojona na półplasterki
- 200g pieczarek (około 5 sporych), pokrojonych na półplasterki
- 400g puszka soczewicy puy, lub zielonej, odcedzonej i opłukanej
- Rozgrzej olej w sporym garnku. Dorzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj marchewkę i czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Wlej passatę i odrobinę wody - tyle, by wypłukać opakowanie po pomidorach. Wsyp cukinię i pieczarki, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut. Wsyp soczewice, dopraw do smaku (sól, pieprz i ewentualnie odrobina cukru, jeśli pomidory sa bardzo kwaśne). Gotuj kolejne 20 minut. Gotowe. Podawaj z ryżem, kuskus, lub ziemniakami pureé. Ewentualny nadmiar można zamrozić.
Ciekawy przepis. Nie zapomnij zgłosić do akcji ;) A w ogóle jak to fajnie móc u Ciebie skomentować wpis :P
ReplyDeleteBardzo dziękuję za kolejna akcję. Już czekam na 'za rok' 😉
DeleteA komentarze witam jak najbardziej, ale tylko od osób w pełni sprawnych spocjalnie i emocjonalnie... 😀
fajny i prosty przepis
ReplyDelete