Generalny pomysł i inspiracja ze strony Food Network.
Składniki na 1 porcję:
- 1 duży kapelusz pieczarki Portobello
- 2-3 plastry cebuli
- listki sałaty
- kleks majonezu (opcjonalnie i do smaku)
- bułka, ulubiona, ale wielkościowo taka, by spokojnie zmieściła pieczarkę
- plaster sera mozarella (u mnie- 'sucha', pokrojona na plastry; ta z woreczka, pływajaca w serwatce wydaje się być zbyt mokra)
- sól i pieprz, do smaku
Rozgrzej odrobinę oleju na sporej, nieprzywierajacej patelni. Dodaj kapelusz pieczarki, wgłębieniem do dołu, oraz plastry cebuli i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Odwróć kapelusz i plastry cebuli, posól i popieprz. Nałóż ser na wierz pieczarki, z boku na patelni połóż bułkę, przekrojona strona do dołu, a całość przykryj pokrywka, lub talerzem. Smaż kolejnych kilka minut, do czasu, aż ser się rozpuści. Złóż kanapkę: dolna połowa bułki, kleks majonezu, podsmażone plastry cebuli, listki sałaty, pieczarka, wierzchnia połowa bułki. Pojadaj od razu.
no takiej kanapki nie jadłam, ale chetnie zrobię
ReplyDeleteMniam mniam. Pyszna kanapka!
ReplyDelete