Saturday 21 April 2018

Kanapka grzybowa, z pieczarką Portobello...


Generalny pomysł i inspiracja ze strony Food Network.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duży kapelusz pieczarki Portobello
  • 2-3 plastry cebuli
  • listki sałaty
  • kleks majonezu (opcjonalnie i do smaku)
  • bułka, ulubiona, ale wielkościowo taka, by spokojnie zmieściła pieczarkę
  • plaster sera mozarella (u mnie- 'sucha', pokrojona na plastry; ta z woreczka, pływajaca w serwatce wydaje się być zbyt mokra)
  • sól i pieprz, do smaku

Rozgrzej odrobinę oleju na sporej, nieprzywierajacej patelni. Dodaj kapelusz pieczarki, wgłębieniem do dołu, oraz plastry cebuli i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Odwróć kapelusz i plastry cebuli, posól i popieprz. Nałóż ser na wierz pieczarki, z boku na patelni połóż bułkę, przekrojona strona do dołu, a całość przykryj pokrywka, lub talerzem. Smaż kolejnych kilka minut, do czasu, aż ser się rozpuści. Złóż kanapkę: dolna połowa bułki, kleks majonezu, podsmażone plastry cebuli, listki sałaty, pieczarka, wierzchnia połowa bułki. Pojadaj od razu.  




2 comments: