Przepis z bloga Kate's Pie Hole.
Składniki:
(blaszka kwadratowa 20cm, czyli okolice 12 porcji)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego - u mnie: miałki jasno-brazowy
- 100g masła, stopionego i ostudzonego
- 1 płaska łyżeczeka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100g białej czekolady, posiekanej, albo groszków do pieczenia
- opakowanie-tubka 'Smarties' 38g
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej tak, by papier wystawał poza brzegi foremki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto.
- Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac.
- Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami.
- Piecz przez około 20-25 minut*. Zostaw na 5 minut do przestudzenia w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i ostudź całkowicie. Idealne z kleksem niesłodzonej bitej śmietany, lub lodami waniliowymi...
No comments:
Post a Comment