Hiper pyszne! Chrupiace na wierzchu i mięciutkie w środku. Z kawałeczkami słodkich jabłek... Dom pachnie dzięki nim magicznie. Ja zżarłam dwie (najniejsze!) i poważnie zastanawiałam się, czy nie ukryć reszty przed dzieckami... Tylko resztka malutka matczynej uczciwości uratowała mnie przed przestępstwem...
Przepis z BBC Good Food.Składniki:
(na 8 sztuk)
- 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raisinig) + odrobina do podsypywania
- 50g masła
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 średnie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę
- 125ml mleka + odrobina do posmarowania wierzchu przed pieczeniem
- Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem). Do sporej miski wrzuć makę i masło. Rozetrzyj palcami, aż mieszanka zacznie przypominać bułkę tarta. Wmieszaj cukier i cynamon, a na końcu jabłka.
- Włóż blaszkę do pieczenia do gorącego piekarnika i przygotuj odpowiedni kawałek pergaminu do pieczenia.
- Wlej mleko i szybko zamieszaj ciasto. Zagnieć 2-3 razy, aż będzie gładsze i wyłóż na blat posypany mąką. Rozklep delikatnie tak, by powstało koło o średnicy około 15cm i grubości około 3cm.
- Pokrój ciasto po przekątnej na trójkaty - powinno powstać 8 scones. Wyjmij nagrzaną blaszkę i połóż na niej papier. Przełóż na nią ciasto. Posmaruj ewentualnie odrobina mleka.
- Piecz przez około 15 minut - do mocno złotego koloru. Zostaw do ostudzenia na blaszce. Pyszne same, najlepiej jeszcze ciepławe, ale jeszcze pyszniejsze z kleksem clotted cream i dżemem. Najlepsze w dniu pieczenia, ale nadmiar można zamrażać.
No comments:
Post a Comment