Monday 6 June 2016

Lekko pikantna zupa z soczewicy i papryki...

Lekko jesienny przepis. Ale raczej - idealnie całoroczny. Bo przyda się i jako rozgrzewka na zimne dni, i jako lekki posiłek na dni gorace... Bardzo smakowała dzieciom. Ale jest też wspaniała dla dorosłych - idealna do wyjadania z kubeczka, przed telewizorem, z właczonym ulubionym odcinkiem CSI... Przechowuje się znakomicie, więc można zostawić wszelkowypadkowa porcję w lodówce, albo zamrozić i rozkoszować się przepysznym smakiem, kiedy wena kuchenna mniej dopisuje...
:)

Wspaniały przepis znalazłam na blogu Joli.
Składniki:
(na okolice 4-6 porcji, zależnie od tego, jak głodni będa jedzacy... :))
  • 250 g czerwonej lub zielonej soczewicy
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 czerwone, lub pomarańczowe papryki
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz, chilli w proszku, lub w płatkach
  1. Soczewicę opłucz, zalej gorącym bulionem i gotuj, aż będzie "al dente".
  2. W tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy, wrzuć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. 
  3. Smaż ok. 5 min. Dodaj do garnka z soczewicą i wywarem. Zmiksuj pomidory i wlej je do zupy. Przypraw solą, pieprzem i odrobiną chilli.  Gotuj do miękkości soczewicy. Serwuj z ulubioną zieleniną.

No comments:

Post a Comment