Proste danie na szybko. I z mojej ulubionej ciecierzycy. Jedyny minus jest taki, że przez dodatek mleka kokosowego nie nadaje się do mrożenia... Ale biorac pod uwagę, że ugotowanie całości trwa 20 minut i można chyba nawet ten minus podarować...
:)
Przepis z magazynu 'Good Food' z lutego 2016 roku; 'Tomato & chickpea curry'.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule, pokrojone na cieniutkie półplasterki
- 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 400g puszka siekanych pomidorów
- 400ml puszka mleka kokosowego
- 400g puszka ciecierzycy
dodatkowo:
- 2 duże pomidory, pokrojone w ósemki (opcjonalnie)
- garść świeżej kolendry, posiekanej
- ugotowany ryż basmati, do podania
- chlebki naan, podgrzane w piekarniku, do podania
- W sporym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż, aż będa miękkie, około 10 minut. Dodaj czosnek i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Smaż 1-2 minuty, a następnie wlej pomidory i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Wlej mleko kokosowe i dopraw do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wrzuć ciecierzycę i pomidora (jeśli używasz) i podgrzej. Posyp kolendra i podawaj od razu z ryżem i chlebkami naan.
No comments:
Post a Comment