Tuesday 10 July 2012

Fusilli ai funghi e porri...

"I must admit that this was one of my experiments that I tried one day. I knew that the combination of mushrooms, leeks and garlic would work beautifully and that the mascarpone, and chives would work, but all together? It was a gamble but a gamble that hit the jackpot. The combination is amazing - you are left with a creamy mushroom sauce but with different flavours peeking through with every bite and it really won't disappoint. You can substitute the fusilli with penne pasta if you fancy." 

Przepis Gino D'Acampo.


Skladniki:
(na 4 porcje, ja robilam z polowy)
  • 45g solonego masla
  • 250g pieczarek, pokrojonych na plastry
  • 2 pory, umyte i pokrojone na 0.5cm plastry
  • 2 zabki czosnku, obrane i drobniutko posiekane
  • 250g mascarpone
  • 3 lyzki swiezo posiekanego szczypiorku
  • 4 szczypty pieprzu cayenne - u mnie: zwykly czarny pieprz
  • 500g fusilli
  • 60g swiezo startego Parmezanu
  • sól do smaku
  1. Na duzej patelni, na srednim ogniu stop maslo. Dodaj grzyby, czosnek i pory i smaz 5min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
  2. Dodaj mascarpone i gotuj kolejna minute, mieszajac caly czas. Wmieszaj szczypiorek i cayenne, dopraw sola i zdejmij z ognia.
  3. W miedzyczasie ugotuj makaron (wg. opisu na opakowaniu) al dente. Odcedz i wrzuc z powrotem do garnka.
  4. Dodaj do makaronu sos grzybowy i mieszaj przez 30 sekund - smaki powinny sie ladnie polaczyc.
  5. Rozdziel pomiedzy 4 talerze, posyp startym Parmezanem i podawaj od razu. 


No comments:

Post a Comment