Wednesday 4 July 2012

Ciasto marchewkowe z masą z serka kremowego - podejście pierwsze :)


Przepis z ksiazki 'The Abel&Cole Cookbook. Easy, seasonal, organic', ktora dostalam jako bonus za podpisanie cyrografu na dostawe warzyw z firmy Abel & Cole :)
"We get quite a few broken carrots in our trade and the rabbits outside our werehouse can never keep up with them, so we had a carrot cake competition. We held a blind tasting and this one from our friend Jenny just beat the others hands down!"
Skladniki:
(idealne na moja foremke o srednicy 20cm)
ciasto
  • 200g cukru
  • 180ml oleju 
  • 2 srednie jajka
  • 110g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 75g startej marchewki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka mielonego cynamonu
  • odrobina masla do wysmarowania foremki
masa
  • 175g serka kremowego (u mnie Philadelphia)
  • 175g masla, w temperaturze pokojowej
  • 225g cukru pudru, przesianego
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC
  2. Mikserem ubij cukier, razem z jajkami i olejem. Caly czas miksujac dodaj make, a nastepnie wszystkie pozostale skladniki ciasta (marchewki, proszek do pieczenia, sode, sól i cynamon).
  3. Wyloz foremke o boku 20cm (prostokatna) papierem do pieczenia i wysmaruj boki masle, a nastepnie wlej ciasto. Piecz okolo 45min, lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto na kratke i zostaw do ostudzenia.
  4. Krem: ubij razem wszystkie skladniki (serek, maslo, cukier i ekstrakt) na kremowa, gladka mase i rozsmaruj na ostudzonym spodzie.

No comments:

Post a Comment