Co to jest za'atar? Najprościej: znana i używana w kuchni śródziemnomorskiej przyprawa, mieszanka ziół (zwykle tymianek, oregano, majeranek), prażonego sezamu, suszonego sumaku i soli. Można ją kupić w mniejszych, lub większych torebkach w bardziej specjalistycznych sklepach, albo sklepach internetowych.
Ja mam do zużycia jakieś chore ilości, nazbierane z czasem i zajmujące miejsce w szafkach. I szczęśliwie, w sam raz na czas, kiedy 2kg udek z kuraka czekało w lodówce na pomysł, przypomniała mi się droga i ulubiona Nigella L. i jej za'atar chicken.
Pomysł, i tak naprawdę przepis, jest super prosty, a efekt znakomity - dziecki wołały o więcej i zamówiły jeszcze na przyszłość.
Co potrzeba? 2kg udek z kurczaka, osuszonych papierowym ręcznikiem. 3-4 łyżki przyprawy za'atar, wymieszanej na pastę z 1 łyżeczką soli i 2-3 łyżkami oleju(lub nieco więcej w razie potrzeby).
Wystarczy nagrzać piekarnik do 200stC, natrzeć kurczaka pastą, ułożyć na tacce i piec około 30 minut. Następnie odlać ewentualny nadmiarowy płyn i wstawić do piekarnika na kolejnych 10 minut, najlepiej pod grilla.
Z czym podać? U nas sprawdził się znakomicie kokosowy ryż i wielka miska mieszanej sałatki. Ale podejrzewam, że frytki też się nadadzą, albo, jak u Nigelli - sałatka fattoush. Albo zestaw grillowych, majonezowych sałatek takich, jak ta, ta, albo ta.
No comments:
Post a Comment