Przepis z bloga Yummy Toddler Food.
Składniki:
(na 12 sztuk)
suche
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
mokre
1 szklanka jogurtu - oryginalnie naturalny, a u mnie waniliowy
1/3 szklanki syropu klonowego ALBO 1/4 szklanki płynnego miodu
60g niesolonego masła, stopionego i przestudzonego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo, opcjonalnie: 100g groszków czekoladowych, ALBO 2 szklanki borówek, ALBO 2 szklanki posiekanych truskawek, ALBO 1 szklanka startej marchewki + 1/2 szklanki rodzynek + 1 łyżeczka cynamonu + 1/4 łyżeczki imbiru
1. Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na 12 muffinek, wyłożoną papilotkami.
2. W sporej misce wymieszaj dokładnie suche składniki.
3. W osobnej misce wymieszaj mokre składniki.
4. Delikatnie, ale szybko wmieszaj mieszankę jogurtową do mieszanki suchych składników. Dodaj ulubione dodatki i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.
5. Rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i piecz przez około 15-18 minut - gotowe powinny być lekko złotawe, a wetknięty w środek patyczek czysty po wyjęciu. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Przechowywanie:
- do 3 dni w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej;
- do 5 dni w szczelnym pojemniku, w lodówce;
- do 3 miesięcy w zamrażalce - rozmrażaj w temperaturze pokojowej, albo w mikrofali: 15-sekundowe serie, aż muffiny będą dobre do jedzenia.
No comments:
Post a Comment