Składniki:
(na okolice 6 porcji)
1-2 łyżki oliwy
2 szklanki ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 cebula, posiekana
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
kostka bulionowa warzywna
około 1 litra wody
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
duża garść (50g) umytego i oczyszczonego szpinaku
- W sporym garnku rozgrzej olej. Dorzuć warzywa i smaż kilka minut na niewielkim ogniu, do czasu, aż zaczną mięknąć.
- Wsyp curry, przemieszaj, by warzywa były równomiernie pokryte, następnie dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj.
- Wlej wodę - 1 litr (w miarę potrzeby możesz ewentualnie dodać więcej) i wkrusz kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Wsyp szpinak i dobrze wymieszaj, gotuj dodatkowe 5 minut. Zmiksuj blenderem. Podawaj z dobrym chlebem.
ojj może nie urocza ale po składnikach widać że pyszna
ReplyDelete