Składniki:
(na 12 sztuk)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2/3 szklanki posiekanych suszonych miękkich śliwek (kalifornijskich)
1/2 szklanki groszków z mlecznej czekolady
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek oleju
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
W sporej misce wymieszaj suche składniki. W osobnej misce, lub dzbanku - mokre składniki.
Wlej mokrą mieszankę do suchej i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 15-20 minut, lub do czasu, aż będą złotawe i sprężyste przy dotyku. Wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia.
muffinki pierwsza klasa
ReplyDelete