" My family is from South Wales and Welsh cakes or ‘Pice ar y maen’ were always a teatime favourite. This is the recipe my great-grandmother used to make with my mum and the tradition passed on to me. The taste of these warm, buttery cakes still brings back fond memories. "
Przepis z BBC Good Food.
Składniki:
(na okolice może 25-35 sztuk)
- 225g mąki
- 85g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki mixed spice
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g masła, pokrojonego w kosteczkę
- 50g smalcu, rozdrobnionego (u mnie: tzw. 'vegetarian shortening', czyli wegetariańska wersja łoju - bazująca na oleju palmowym)
-
50g koryntek
- 1 jajko
- ewentualnie odrobinka mleka
- cukier do posypania, opcjonalnie
Do sporej miski wrzuć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mixed spice i szczyptę soli. Potem, palcami, rozetrzyj z masłem i smalcem. Wmieszaj koryntki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, a jeśli mieszanka wydaje się za sucha wlej odrobinkę mleka.
Na średnim ogniu rozgrzej odrobinkę oleju na nieprzywierającej patelni. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3mm. Wycinaj kółka o średnicy 6cm i smaż 3 minuty z każdej strony. Gotowe powinny być złotawo-brązowe. Patelnia nie może być zbyt gorąca, bo ciastka spalą się na wierzchu, a będą surowe w środku. Przestudź na kratce.
Świetna opcja, jeśli nie ma się piekarnika. Wyglądają super!
ReplyDeleteooo o takim przepisie to nie słyszałam, fajny
ReplyDelete